Как се зароди проектът #YOUNGSTARS? - интервю с Радослава Кроснева, Началник на Управление "Човешки ресурси"

Gallery image 1

Г-жо Кроснева, разкажете ни как се зароди проектът #YOUNGSTARS?

#YOUNGSTARS е плод на ентусиазма на един голям екип от хора. Идеята се зароди по време на иновационен кампус уикенд, който организирахме със студенти от Икономически университет - Варна и служители на Банката. Задачата им беше, разделени по отбори, в които имаше и студенти, и представители на Банката, да развихрят фантазията си и да представят смели и иновативни идеи, които да приложим след това. В края на този уикенд, всеки отбор представи своя проект за иновация, а трите най-добри и перспективни проекта продължиха напред – сред тях и #YOUNGSTARS. В рамките на няколко интензивни месеца тези три екипа работеха по разработването на прототип на своята иновация. Подготвихме и осигурихме специално място извън Банката, където екипите да се събират и творят необезпокоявани от ежедневни задачи. В края на третия месец организирахме представяне на трите прототипа или т.нар. "pitching". Наградата за най-добре представилия се отбор беше именно финансиране за проекта. И така, #YOUNGSTARS се класира на първо място - ето защо сайтът за кариерна ориентация в момента стои пред теб.

Какво послание искате да отправите с #YOUNGSTARS към младежите в България?

Посланието на #YOUNGSTARS, което искаме да достигне до младите хора в България, е: Мечтайте, търсете себе си и своето призвание! Ние сме тук, за да ви помогнем и насочим. А Банка ДСК е едно добро място за старт в кариерата.

Как се променя пътят на кариерата на талантите през последните години?

През последните години ежедневието налага динамика във всички сфери от живота ни, включително и в кариерното развитие – бързина, динамика, "shortcuts" или преки пътеки за кариерно развитие са думите, с които най-добре може да се опише кариерният път на талантите. И разбира се, много подкрепа от страна на Банката.

Какви други иновативни проекти планира да развива ЧР екипът на банката?

Ние постоянно се стремим да се развиваме и надграждаме. А понякога дори само една малка промяна в процес или в организация на работата може да доведе до много положителни резултати. За нас иновациите в Банката започват от малките неща и се опитваме да не си поставяме граници.

Някои от настоящите ни проекти в сферата на ЧР засягат внедряване на динамична платформа за онлайн интегрирани обучения. Ефективността е сред ключовите ни приоритети и вярваме, че ако автоматизираме максимално системите в банката, работният процес ще се ускори, а заедно с това ще повишим и мотивацията на служителите си - защото за нас те са най-ценният ресурс!

Кой е модерният формат на една високоефективна стажантска програма?

Подкрепям идеята, че форматът трябва да е гъвкав. Младите хора обичат да имат избор. Затова считам, че стажантската програма трябва да бъде адаптирана едновременно спрямо нуждите на банката и спрямо различните интереси на младите хора. Имаме два вида стажантска програма - лятна, с продължителност до 3 месеца, чрез която младите хора могат да се докоснат до банковата професия още от училище и да се ориентират в кариерния си път и по-тясно профилирана стажантска програма, за студенти в по-напреднал етап от образованието си, за период до 6 месеца.

И в двата случая целта е младите хора да се ориентират в професионалния си път и да задържим ценните кадри в семейството на Банка ДСК.

Как постигате успешната симбиоза между младите специалисти и тези с повече опит в екипа Ви?

В ДСК работят и много млади, и много опитни служители. Не бих казала, че има сблъсък на поколенията. Младите хора се учат от по-опитните служители, а по-опитните служители се вдъхновяват от дързостта на младите хора, но преди всичко ние работим като един екип. Независимо от възрастта и поколенията, най-важното е те да бъдат отговорни за това, което правят и за решенията, които взимат, както и да искат да се учат и усъвършенстват, да бъдат отворени към новото и предизвикателствата на днешното време.

Кой е важният HR коефициент, който ви помага да мерите успехите във времето и да се съизмервате спрямо конкурентите?

За мен най-важният HR коефициент е усмивката на хората. Когато служителите са доволни и ангажирани, всичко останало се постига с лекота. Успехите във времето се мерят с постигнатите резултати, а резултатите се постигат от мотивирани хора.

Защо младите хора да изберат Банка ДСК за свой работодател?

Защото Банка ДСК е не само възможност за развитие, но и символ на стабилност и устойчивост, екипна работа и отговорност.

Обратно към всички

Банка ДСК стартира собствена академия за развитие на ИТ специалисти

прочети

Запознай се със Станислава - Експерт Подбор на персонал в Банка ДСК

прочети

Банка ДСК и Bulgaria Wants You сключиха партньорство за задържане на таланти в България

прочети