Подготовка за интервю – полезни съвети

Gallery image 1

Няма значение дали е първото ти интервю или вече имаш опит в разговорите с потенциални работодатели – винаги е добре да имаш предвид някои важни неща, за да бъдеш в топ-форма за този важен разговор!

Попитахме нашите експерти „Подбор“ (т.нар. Talent acquisition consultants :)) Ева Демирева, Мария Филипова и Веселина Панова за съвет как да се подготвиш преди интервюто – независимо дали е по телефон, онлайн или в лична среща.

 

1.    ИНФОРМИРАЙ СЕ. Опитай се да разбереш каква е ролята на позицията в организацията преди самото интервю. Запознай се със сайта на организацията и нейните официални профили в социалните мрежи – LinkedIn, Facebook, YouTube, Instagram - разбери повече подробности за корпоративния живот в компанията, кампаниите и работната среда, за да можеш да задаваш специфични въпроси по време на интервюто.

2.    ОБЛЕЧИ СЕ ПОДХОДЯЩО. Не, нямаме предвид да си купиш скъп костюм или да дадеш всичките си спестявания за офис дрехи. Просто прецени какъв е профилът на компанията и какъв е приемливият „дрескод“ за организации от този тип. Първото впечатление е много важно! Ако имаш някакви съмнения, можеш да видиш безброй варианти в Pinterest.

3.    ПОДГОТВИ СЕ. Разучи с кого ще бъде интервюто, за да можешда се подготвиш. Съветваме те да отделиш няколко часа за подготовка, като всеки има различен стил – при някого действа „разписването“ на въпросите и отговорите писмено, друг тренира пред огледалото, трети – с човек от семейството или с приятели.

4.    ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ПРИМЕРИ. Помисли за подходящи примери от твоя опит, които могат да демонстрират твоите качества. Дори и да нямаш трудов стаж до момента, със сигурност можеш да се сетиш за пример, в който си работил/а в екип и сте имали задача – в университета, по време на стаж и в много други ситуации. Обясни внимателно какво сте направили в екипа, каква е била твоята роля как и защо сте подходили по този начин и какъв е бил крайният резултат.

5.    ПОДЧЕРТАЙ СВОИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ. Какви подобрения си направил/а? В какви инициативи си участвал/а активно? Имаш ли конкретни отличия? Бъди в готовност да дадеш някакъв измерител на своите успехи. Например: „Спечелих първо място в инициативата …., като кандидатурите бяха над 50!“

6.    ВСИЧКО, КОЕТО СИ РАБОТИЛ/А Е ВАЖНО. Дори и да имаш опит само на сезонни работи, със сигурност те са допринесли за развитието ти и си научил/а нещо от тях. Затова е добре целият ти трудов стаж да присъства в твоята автобиография, като включиш и основните си задължения на всяко едно работно място. 

7.    ДЕМОНСТРИРАЙ УВЕРЕНОСТ. Не се страхувай да споделиш както силните си, така и слабите си страни. Можеш да дадеш конкретни примери, като посочиш къде си се справил/а чудесно и къде има място за подобрения. Критичното мислене се цени от работодателя!

8.    ЗНАЙ СИ ЦЕНАТА. Бъди готов/а да заявиш ясно защо си най-подходящ/а за тази кандидатура. Имаш ли готовност да отговориш на въпроса „Защо да наемем точно вас?“

9.    ДЕМОНСТРИРАЙ ЧЕСТНОСТ. Никога, ама никога, не си приписвай заслуги или качества, които не са твои. Рано или късно, истината излиза наяве и последствията могат да бъдат катастрофални за твоята кариера.

10.  ЗАДАВАЙ ВЪПРОСИ. Подготви си предварително въпросите, които те вълнуват – нямаме предвид само такива, касаещи заплащането и отговорностите за позицията. Задавайки въпроси за естеството на работа, предизвикателствата пред компанията, визията за развитие на отдела или позицията, за която кандидатстваш, показва твоята заинтересованост и мотивация.

11.   „БЛАГОДАРЯ“ ЗА ФИНАЛ. Не забравяй да благодариш за отделеното време и поканата на среща – в края на разговора, по мейл или както сметнеш, че е най-подходящо според ситуацията. Това е чудесна възможност да затвърдиш своя интерес и доброто впечатление към теб.

А сега можеш да потренираш с RoboStar – нашият мил и компетентен робот, който ще те подготви за срещите с  бъдещитете ти работодатели! Наслука :)

Обратно към всички

Банка ДСК стартира собствена академия за развитие на ИТ специалисти

прочети

Запознай се със Станислава - Експерт Подбор на персонал в Банка ДСК

прочети

Банка ДСК и Bulgaria Wants You сключиха партньорство за задържане на таланти в България

прочети